symboliek zweethut zweethut zweethut

de Kleine Boerderij

De Zweethut

De Zweethut is een traditionele ceremonie voor reiniging en heling. Het bekendste is de Noord-Amerikaanse traditie, maar de zweethutceremonie is in veel traditionele culturen te vinden. De stenen worden met een stenenceremonie op het hout geplaatst. Daarbij verwelkomen we de spirits en geven we de stenen onze intenties mee. Het vuur wordt aangestoken en de stenen zullen door het vuur gloeiend heet worden.

meer

De hut zelf staat symbool voor de baarmoeder, de vrouwelijke kracht. Het vuur staat voor de mannelijke kracht, en het pad tussen het vuur en de hut is de verbinding.

De ceremonie bestaat meestal uit vier ronden. Bij elke nieuwe ronde worden stenen binnengebracht, tijdens de ronden wordt hier water op gegoten. De damp van het water reinigt ons en draagt onze intenties naar de lucht. De invulling van de ronden hangt af van het thema van de hut.

zweethut

De Keltische Zweethut

keltishe zweethut (historisch)historische zweethut

Ook de Keltische volken maakten gebruik van zweethutten. In Ierland staan nog altijd, weggestopt op afgelegen, magische plekken, stenen hutten die voor dit doel zijn gebouwd, en uit archeologische opgravingen in Ierland is gebleken dat het gebruik van de zweethut in ieder geval terug gaat tot in de bronstijd.

Helaas is de kennis over de zweethutceremonie in de Keltische traditie verloren gegaan.

Maar kennis verdwijnt nooit helemaal. De zweethutceremonie is vanuit de Noord-Amerikaanse traditie weer naar Europa gebracht en de Keltische tradities zijn diep geworteld in de kracht van verhalen, mythen en legenden. Het mythische geheugen is als een draad die ons verbind met onze voorouders. We zijn op zoek gegaan naar de verbinding met onze voorouders, onze geboortegrond, en hebben de Noord-Amerikaanse zweethutceremonie verbonden met verhalen, mythen en legenden uit de Keltische tradities. Uit die verbinding is onze Keltische zweethut ontstaan.

De ceremonie bestaat uit vijf ronden, voor de vier windrichtingen en het heilige centrum. De invulling van de ronden hangt af van het thema van de hut, maar volgt altijd het patroon van het Keltische wiel en de krachten die horen bij de vijf richtingen.

Elisabet en Jessika organiseren ieder jaar vier zweethutceremonies rond de vuurfeesten Samhain, Imbolc, Beltaine en Lughnasad. Daarnaast kunnen we op aanvraag thema- en/of vrouwenhutten geven en ook kun je ons vragen om op een andere locatie een Keltische zweethut te leiden.

Zweethutten van Navajo Knows Name

Elke traditie heeft een eigen manier om zweethutten te doen, vaak zijn er overeenkomsten maar er zijn zeker verschillen in opvatting en uitvoering van de ceremonie. Voor mij is de rode draad belangrijk; wat hebben al die verschillende ceremonies gemeen? Waar draait het eigenlijk om? Die rode draad heb ik altijd proberen te volgen. Ik volg dus niet één traditie maar gebruik elementen uit bijvoorbeeld de Lakota, Ojibwe, Cree en andere tradities en voeg het samen tot “mijn” ceremonie. Ik werk vooral met Noord-Amerikaanse principes, maar wellicht dat er op een gegeven moment ook andere invloeden in de ceremonie terug zullen komen.

Het Zweethutveld

We hebben een zweethutveld met twee zweethutten; een grote Noordamerikaanse hut met plek voor 20 tot 30 mensen en een kleine Keltische hut voor ongeveer 6 mensen. De komende tijd gaan we het veld uitbreiden met twee extra zweethutten; een kleinere Noordamerikaanse hut en een grotere Keltische hut, beiden met plek voor ongeveer 15 mensen. Wil je een zweethut geven en ben je op zoek naar een mooie plek? Het is mogelijk om (een deel van) het zweethutveld te huren. Informatie over de prijs vindt je bij ons prijzenoverzicht. Meer weten?

Wil je meer weten over onze zweethutten of over het huren van (een deel van) het zweethutveld, neem dan contact met ons op. We zijn bereikbaar via telefoon, mail en Facebook.

© 2018 de Kleine Boerderij